(Orange text = English version)

Snart är 2015 till ända och vi tänkte passa på att göra en kort resumé av vårt fantastiska år ute i världen. Vi har lagt alla länder till höger här i bloggen och ni kan klicka där om ni skulle vilja läsa mer om ett specifikt land!

2015 is about to end and we will take the opportunity to do a short recap of our fantastic year abroad. We have put all categories (countries etc) in the right sidebar and you can click there if you would like to learn more about a specific country!

Januari Sverige / January Sweden
2015 började hektiskt för oss, på 3 veckor skulle vi försöka sälja så mycket av bohaget som möjligt innan “hjärta till hjärta”, en second hand-butik, skulle komma och hämta det som vi inte fick iväg. Samtidigt skulle vi säga hejdå till alla våra vänner (vara med på ett bröllop) och förbereda oss på att lämna Linköping. Det gick väldigt bra och den 28:e januari lämnade vi in våra nycklar till vår gamla lägenhet och satte oss på ett tåg norrut för att säga hejdå till våra familjer.

2015 began hectic for us, in three weeks we would try to sell as much of our household possessions as possible before “heart to heart”, a second-hand shop, came to get everything that would be left after our garage sale. At the same time, we said goodbye to all our friends (participate in our friends weddings) and prepared to leave Linkoping. It went very well and at the 28th of January, we left our keys to our old apartment and sat down on a train that took us north to say goodbye to our families.

Vi lämnade Linköping med de ägodelar vi hade kvar! We left Linköping with the possessions we had left!

Vi lämnade Linköping med de ägodelar vi hade kvar! We left Linköping with the possessions we had left!

Februari Kambodja / February Cambodia
Äventyret börjar, men innan dess hann vi med att umgås med våra familjer och fixa det sista inför resan. (som en reseförsäkring). Vi reser inte med någon fast plan, så det enda vi visste var att vi skulle börja i Kambodja den 12:e februari och vi hade endast boende bokat för de tre första dagarna. Efter det var alla dörrar öppna för oss. Februari slutade med att vi hade fått lära oss om de grymheter kommunisterna utsatt sin befolkning för genom att besöka Choeung Ek (dödens fält) och fängelset S-21. Vi hade också fått äta krabba med kampotpeppar och levt med en kambodjansk familj i en vecka, som vi hittade via couchsurfing, samtidigt som vi utforskade Angkor Wat. Vi träffade vår första anarkokapitalist och drack öl med honom på Phnom Penhs första bitcoincafé!

The adventure begins, but before that we spend time with our families and fix the last before the trip (such as a travel insurance). We do not travel with a fixed plan, so the only thing we knew was that we would start in Cambodia on February 12th and we had only booked accommodation for the first three days. After that, all doors were open to us. February ended with that we had been taught about the atrocities the communists subjected their population, by visiting Choeung Ek (The Killing Fields) and the prison S-21. We have also eaten crab with kampot-pepper and lived with a Cambodian family for a week, which we found via couchsurfing, while we explored Angkor Wat. We met our first anarcho-capitalist and drank beer with him at Phnom Penh’s first bitcoin café!

Soluppgång vid Angkor Wat! Sunrise at Angkor Wat!

Soluppgång vid Angkor Wat! Sunrise at Angkor Wat!

Mars Vietnam / March Vietnam
Det var en väldigt stor skillnad att komma från Kambodja till Vietnam. Välfungerande infrastruktur, högre levnadsstandard och så mycket människor överallt. Vi utforskade vietnamkriget i Ho Chi Minh, dök i Nha Trang, upplevde Da Nang och vi begav oss ut på en lång färd över de annamitiska bergen i det vietnamesiska höglandet på motorcykel. Vi testade massor med skaldjur i Hoi An och fick en stor dos regn i Hue innan månaden och vårt visa tog slut och vi begav oss in i nästa land.

It was a big difference to come to Vietnam from Cambodia. Efficient infrastructure, higher living standards and so much people everywhere. We explored the Vietnam War in Ho Chi Minh, dove in Nha Trang, enjoyed Da Nang and we went out on a long journey across the Annamite Mountains on the Vietnamese highlands on motorbikes. We tested lots of seafood in Hoi An and got a big dose of rain in Hue before the month and our visa ended and we went in to the next country.

Mc-äventyr i de Annamitiska bergen! A motorcycle adventure in the Annamite mountains!

Mc-äventyr i de Annamitiska bergen! A motorcycle adventure in the Annamite mountains!

April Laos / April Laos
Vårt älskade Laos, som vi definitivt kommer åka tillbaka till. Vi startade i södra Laos med en vecka runt Pakse och bolavenplatån, där vi hyrde en moped och åkte ut på en vattenfallsturné. Sedan begav vi oss söderut för att ta det lugnt i det frihetliga Don Det där dagen började med soluppgång och en kopp kaffe. Sedan åkte vi norrut för att klättra i Vang Vieng och utforska Luang Prabang. Vi träffade matematikern Mike från Kanada som vi hängde med i Laos och senare i Thailand! Vi hann inte med norra Laos som tydligen ska ha en fantastisk natur, så dit kommer vi åka nästa gång.

Our beloved Laos, we will definitely go back to this country. We started in southern Laos with a week around Pakse and the bolaven plateau, where we rented a scooter and went out on a waterfall tour. Then we headed south to take it easy on the libertarian island Don Det, where the day began with sunrise and a cup of coffee. Then we traveled north to climb in Vang Vieng and explore Luang Prabang. We met mathematician Mike from Canada who we hung out with in Laos and later in Thailand! We did not get to northern Laos which apparently have a fantastic nature, so we will go there next time.

Ett vattenfall i Laos! A waterfall in Laos!

Ett vattenfall i Laos! A waterfall in Laos!

Maj Thailand och Malaysiska halvön / May Thailand and Peninsular Malaysia
Vi följde med Mike till Chiang Rai för att se ett riktigt häftigt och modernt tempel, samt en otroligt udda konstinstallation. Vi åt den godaste pizzan någonsin i Sukothai Thani tillagad av en passionerad ryss innan vi begav oss ned till Bangkok för att ta nattåget till Malaysia. Första stoppet blev ön Penang innan vi rörde oss över till östra sidan för att göra några dyk vid Perhentian Islands. Där är stränderna vita, vattnet blått och naturen så otroligt grön och där dök vi både vid olika vrak och med hajar. Vi åkte till Kuala Lumpur för att flyga till Borneo, men det försenades av att Ulrika ramlade och slog sig och fick en infektion i såret. Det resulterade i tio dagars vila på olika hostel. Vi hann dock med att åka upp i KL tower och träffa bitcoingänget i Kuala Lumpur!

We went with Mike to Chiang Rai to see a really cool and modern temple, as well as an incredibly odd art installation. We ate the most delicious pizza ever in Sukhothai Thani cooked by a passionate Russian before we went down to Bangkok to take the night train to Malaysia. First stop was the island of Penang before we moved over to the east side to do some dives in the Perhentian Islands, where the beaches are white, the water blue and the scenery incredibly green, and there we did some dives with both wrecks and sharks. Thereafter, we went to Kuala Lumpur to fly to Borneo, but our travel was delayed, because Ulrika fell and hurt herself and got an infection in the wound. This resulted in ten days’ rest on different hostels. However, we managed to go up the KL tower and meet the bitcoin gang in Kuala Lumpur!

Wat Rong Khun i Chiang Rai! Wat Rong Khun in Chiang Rai!

Wat Rong Khun i Chiang Rai! Wat Rong Khun in Chiang Rai!

Juni Borneo och Jakarta (Indonesien) / June Borneo and Jakarta (Indonesia)
Detta var en otrolig månad som började med att vi åkte till Miri och kollade in Shells första borrtorn som hittade olja. Därefter åkte vi till Mulu nationalpark och fick uppleva flera dagar med olika vandringar och utforska grottor. Vi besökte racer cave, deer cave, upplevde vår första ordentliga grottupplevelse i clearwater connection där vi tog oss in 3.5 km till fots innan vi hoppade i en underjordisk ström där vi flöt omkring 1.5 km innan vi såg solen igen! Vi fick uppleva 3 miljoner fladdermöss som flög ut ur deer cave för att leta efter mat innan vi åkte vidare till nästa häftiga ställe på Borneo. En av de häftigaste ställena vi besökte i Asien är öarna vid Borneos nordöstra kust! Det är en otrolig upplevelse att dyka vid Sipadan, men de andra öarna Mataking (och Timba-Timba) och Mantabuan var minst lika häftiga.
I slutet av juni lämnade vi Malaysia och åkte till Indonesien för att möta upp Ulrikas syster Rebecca. Vi möttes upp i Indonesiens huvudstad Jakarta, som ligger på ön Java, och där visade Rebecca prov på sin narkolepsi när hon lyckades somna stående inne på nationalmuseét i Jakarta.

This was an incredible month that started when we went to Miri and checked out Shell’s first drill tower that found oil. Then we went to Mulu National Park and got to experience several days of hiking and exploring caves. We visited the racer cave, deer cave and experienced our first real cave experience in the clearwater connection, where we went 3.5 km on foot before we jumped in to an underground stream where we floated for 1.5 km before we saw the sun again! We got to experience 3 million bats that flew out of the  deer cave to look for food before we went on to the next cool place in Borneo, one of the coolest places we visited in Asia, the islands just off Borneo’s north-eastern coast! It’s an incredible experience to dive at Sipadan, but the other islands Mataking (and Timba Timba) and Mantabuan was equally awesome.
In late June, we left Malaysia and went to Indonesia to meet up Ulrika’s sister Rebecca. We met in the Indonesian capital Jakarta, located on the Java island, and there, Rebecca showed her narcolepsy when she managed to fall asleep standing, inside the National Museum in Jakarta.

Ön Mataking i Malaysia! Mataking Island in Malaysia!

Ön Mataking i Malaysia! Mataking Island in Malaysia!