(Orange text = English version)

Gott nytt 2016!
Om ni vill läsa del I i vår årskrönika först så hittar ni den här! Ulrika har under 2015 också startat en serie om anarkokapitalism som ni kan hitta i menyn ovan eller här: del I, del II, del III och del IV!

Happy new 2016!
If you would like to read part I of our annual recap, you can find it here! Ulrika has also launched a serie about anarcho-capitalism in 2015, which you can find in the menu above or here: Part I, Part II, Part III and Part IV!

Juli Bali och Singapore / July Bali and Singapore
Vi åkte över till Bali för att Rebecca skulle ta dykarcertifikat och vi hamnade i Amed på Balis nordöstra kust. Vi trodde inte att något dyk skulle kunna bli lika bra som de vi gjorde i Sipadan, men Bali är en helt fantastisk dykplats också. Där fick vi dyka vid vraket USAT Liberty och när Rebecca fått sitt efterlängtade dykcertifickat, så valde vi att följa med till ön Nusa Penida för att dyka med jätterockor! Det är ett av de bästa dyken vi gjort hittills. Sedan åkte vi till Ubud och träffade våra nya vänner familjen King och gick på bitcoinmöte på arbetsplatsen för digitala nomader i Ubud, Hubud. Rebeccas äventyr på Bali slutade med vulkanutbrott, ett borttappat pass och en massa stress för att hon skulle kunna ta sig hem. Vi åkte till Singapore och lärde känna anarkokapitalister som vi nu räknar till våra vänner :)! Månaden avslutades med att vi gästade ett avsnitt av frihetsfaxen och vi var åter tillbaka på Bali!

We went over to Bali so Ulrika’s sister Rebecca could take her diving certificate, and we ended up in Amed on Bali’s northeast coast. We did not think that any dive could be as good as they were in Sipadan, but Bali is a totally awesome place to dive too. There we dove at the USAT Liberty wreck and when Rebecca got her long-awaited diving license, we chose to go to the island of Nusa Penida for diving with giant manta rays! It is one of the best dives we have done so far. After that we went to Ubud and met our new friends, the King family, and went on a bitcoin meetup at a workplace for digital nomads in Ubud, Hubud. Rebecca’s adventures in Bali ended with a volcanic eruption that delayed her departure to Sweden, a lost passport, and a lot of stress before she could get home. We went on to Singapore and met with anarcho-capitalists, which we now can call our friends :)! The month ended with us being guests on a swedish anarcho-capitalistic podcast and we were back again in Bali!

Rebecca spanar in jätterockorna i Bali! Rebecca checking in the giant manta rays in Bali

Rebecca spanar in jätterockorna i Bali! Rebecca checking in the giant manta rays in Bali!

Augusti Bali /  August Bali
Efter en hektisk juli, så valde vi att ta det lugnt på Bali och vi hängde i Kuta och Lovina. Vi satt vid en strand och sjöng tillsammans med trubadurer och drack arrack, vi åkte ut på havet och kollade på stjärnor och delfiner och vi hade svårt att välja vart vi skulle åka härnäst. Några dagar innan vårt visa skulle gå ut valde vi att vända om och åka till Sri Lanka istället för Australien eller Filippinerna.

We chose to take it easy in Bali after a busy July and we hung out in Kuta and Lovina. We sat on a beach, sang along with troubadours and drank arrack. We went out on the ocean and looked at stars and dolphins, and we had a hard time choosing where we would go next. A few days before our visa would expire, we decided to turn around and go to Sri Lanka instead of Australia or the Philippines.

Pontus rakade även av sitt långa skägg i Augusti! Pontus also got rid of his long beard in August!

Pontus rakade även av sitt långa skägg i Augusti! Pontus also got rid of his long beard in August!

September Sri Lanka / September Sri Lanka
Vi stannade en månad i Sri Lanka och det var här som vi gick igenom den byråkratiska processen för att ansöka om  visa till Indien. Sri Lanka är ett fantastiskt land och vi rekommenderar verkligen att åka dit. Vi hängde på stranden i Nilaveli i nordöst och besökte tsunamimuseét i Hikkaduwa i sydväst. Det var även här som vi fick en extrafamilj i Kandy och vi hoppas att vi en dag kan åka tillbaka och hälsa på!

We stayed a month in Sri Lanka and it was here that we went through the bureaucratic process for applying for a visa to India. Sri Lanka is an amazing country and we really recommend to visit the island. We hung out on the beach in Nilaveli in the Northeast and visited the tsunami museum in Hikkaduwa in the south west. It was also here that we got an extra family in Kandy and we hope that we can go back and visit them again one day!

Vår familj i Sri Lanka! Our family in Sri Lanka!

Vår familj i Sri Lanka! Our family in Sri Lanka!

Oktober Indien / October India
Indien är ännu ett fantastiskt land som vi fick möjlighet att besöka och trots att vi var där i 7 veckor, så hann vi bara se en liten del av landet. Vi började i södra delen och besökte bergen i Kerala där vi först klättrade upp för ett 2400 meter högt berg i Munnar och fick en fantastisk utsikt över Kerala. Sedan åkte vi till Periyar nationalpark i Kumily och fick uppleva vilda djur innan vi åkte ned för att paddla kajak i Kerala backwaters, Sedan var det dags för oss att lämna Kerala och åka till Bangalore för att möta upp libertarianer och bitcoinentusiaster, Vi såg en av världens äldsta stenar där och vi fick tips om att åka till ruinstaden Hampi. Vi åkte till Gokarna för att vila upp oss vid kusten, men fick vara med och bevittna en drunkningsolycka som inte slutade lyckligt.

India is also a great country that we had the opportunity to visit, and even though we were there for 7 weeks, we only managed to see a small part of the country. We started in the south and visited the mountains of Kerala, where we first climbed a 2400 meter high mountain in Munnar and got a great view of Kerala. Then we went to Periyar National Park in Kumily and got to experience the wildlife before we went down to the coast and went kayaking in the Kerala backwaters. It was time for us to leave Kerala and go to Bangalore to meet up with libertarians and bitcoin enthusiasts, we saw one of the world’s oldest rocks in the world there and we got a tip to visit the ruined city of Hampi. We went to Gokarna, which lies on the coast, to relax, but got to see a drowning accident that did not end happily.

Munnar!

Munnar!

November Indien och Sverige / November India Sweden
I november åker vi vidare norrut i Indien och det tog oss 2 dagar med buss och tåg för att komma till den blåa staden Jodhpur, som ligger i Maharadjornas land Rajasthan. Jodhpur kan verkligen rekommenderas att besöka! Indien är långt ifrån färdigutforskat för oss, så vi kommer nog åka dit igen! Sista stoppet i Indien  blev Mumbai och även där hängde vi med häftiga frihetliga personer!
Efter Indien blev det ett månadslångt stopp i Sverige för att hälsa på familjerna och vänner; först Dalarna, sedan Gästrikland. Vi åkte till Stockholm där en intensiv period började med allt från jobb till möten med anarkokapitalister och 4-årskalas.

We headed northwards in India in the beginning of November and it took us two days by bus and train to get to the blue city of Jodhpur, located in the land of the Maharadjas Rajasthan. Jodhpur is highly recommended to visit! India is far from explored for us, so we will probably go there again! The last stop in India was Mumbai where we also got to hang out with cool libertarian people!
After India, we went home for a month-long stop in Sweden to meet our families and friends, first Dalarna, then Gästrikland. We went to Stockholm, where an intense period started with everything from job to meetings with anarcho-capitalists and a birthday party.

Indien!

Indien! India!

December Sverige och Mexiko / December Sweden and Mexico
Det intensiva tempot fortsatte i december då vi åkte och hälsade på Linköping och vi behövde göra ett schema för att hinna träffa så många som möjligt. Vi kunde även möta upp bitcoinentusiasterna i Linköping! Den 9:e december bytte vi världsdel och vi befann oss nu i Mexiko med Maja och Mats! Här har vi hunnit med att utforska mayaruiner, i Chichen Itza och Tulum, och både badat och dykt i slukhål! Vi sade hejdå till Maja och Mats i Playa del Carmen då de åkte hem till Sverige igen och vi fortsätter vår resa i Mexiko in i det nya året!

The intense pace continued in December, when we went to visit Linköping and we needed to make a schedule to have time to meet as many as possible. We also got to meet up with the bitcoin enthusiasts in Linköping! On December 9, we changed continent and we were now in Mexico with Maja and Mats! Here we have  explored the Mayan ruins of Chichen Itza and Tulum, and got to both swim and dive in sinkholes! We said goodbye to Maja and Mats in Playa del Carmen, when they went back to Sweden, and we continue our journey in Mexico in the new year!

Nu är vi i Mexiko och kollar in mayaruiner! Now we are in Mexico and are exploring the Mayan ruins!

Nu är vi i Mexiko och kollar in mayaruiner och ser vad det nya året för med sig! Now we are in Mexico and are exploring the Mayan ruins and see what the new year will bring!