De sista dagarna i Thailand spenderades i Bangkok och detta är tredje gången för Pontus och andra gången för Ulrika som vi är där. Vi kände inte för att bo i gamla delarna av Bangkok, så vi hittade ett billigt hotell (med pool) längs med tunnelbanelinjen. Vi hängde mycket vid poolen, men vi åkte också till Chatuchakmarknaden och besökte den bokhandel där Pontus av en slump hittade boken med stort B 2010 som ledde till hans stora intresse av ekonomi och politik (social vetenskap) och inte bara naturvetenskap, och som påbörjade banan till att bli anarkokapitalist. Boken är: The Third Wave av Alvin Toffler från 1980.

Därefter var det dags att säga adjö till Thailand och hej till Malaysia. Vi tog nattåget (som är väldigt mysigt och skönt och 24 timmar senare hade vi passerat den enklaste passkontrollen hittills och vi var i Malaysia. Första intrycket av Malaysia var fantastiskt och det förtjänar en helt egen bloggpost som kommer härnäst!

Avslutar med två bokrecensioner av utlästa böcker:

“The man who mistook his wife for a hat” av Oliver Sacks

Oliver Sacks är neurolog och författare, som i denna bok har samlat fallbeskrivningar av människor vilka han träffat genom åren genom sitt yrke. Boken tar upp personer som har olika dysfunktioner (medfödda eller förvärvade genom trauma) och genom att porträttera dessa personer vill han visa vilken fantastisk hjärna vi har och vad som kan hända när olika delar av hjärnan skadas. Ulrika har använt några av dessa fallbeskrivningar när hon undervisade för sjukgymnasterna och hon har länge velat läsa denna bok! Ulrika gillade denna bok väldigt mycket!

“Give me liberty”, flera författare

Denna bok hittade vi i en bokaffär i Chiang Mai och den innehåller en samling noveller skrivna av olika Science fiction-författare på temat frihet (Lloyd biggle Jr, Christopher Anvil, Vernor Vinge, Murray Leinster, Alfred Elton van Vogt, Katherine Maclean och Charles de Vet, Frank Herbert (Dune-serien) och Eric Frank Russel). Väldigt intressanta noveller som bland annat tar upp hur teknikutvecklingen leder till minskad makt för stater och ökad anarkism, privat polis och rättsväsende! Novellerna utspelar sig både på jorden och på andra fiktiva planeter. Det är en väldigt rolig bok med intressanta tankeexperiment!

The last days in Thailand was spent in Bangkok and this is the third time for Pontus and the second time for Ulrika we are there. We didn’t feel like staying in the old part of Bangkok, so we found a cheap hotel (with pool) along the metro line. We hung out a lot at the pool, but we also went to the Chatuchak weekend market and visited the used books store where Pontus found the book with large B in 2010, which led to his great interest in economics and politics (social science) in addition to mainly natural science, and that started the path to becoming an anarcho capitalist. The book is: The Third Wave by Alvin Toffler, from 1980.

Then it was time to say goodbye to Thailand and hello to Malaysia. We took the night train (which is very cozy and comfortable, and 24 hours later we had passed the simplest passport control so far and we were in Malaysia. First impression of Malaysia was fantastic and it deserves its own blog post which comes next!

We will end with two book reviews:

“The man who mistook his wife for a hat”, by Oliver Sacks

Oliver Sacks is a neurologist and author, who has collected case stories in this book of people he met through the years, who have different dysfunctions (congenital or acquired through trauma) that shows the amazing brain we have and what can happen when various parts of the brain is damaged. Ulrika has used some of these cases when she held lectures for physiotherapists and she has long wanted to read this book! Ulrika liked this book very much!

“Give Me Liberty”, several authors

This book we found in a bookstore in Chiang Mai and it is a collection of short stories written by various science fiction writers on the theme of freedom (Lloyd Biggle Jr., Christopher Anvil, Vernor Vinge, Murray Leinster, Alfred Elton van Vogt, Katherine MacLean and Charles de Vet, Frank Herbert (Dune series) and Eric Frank Russell). Very interesting stories about how the development of technology leads to reduced power of the state and increased anarchism, private police and justice! The stories take place both on earth and on other fictional planets. It is a very funny book with interesting thought experiment!

Vi kom till Bangkok efter 6 timmars buss från Sukhothai. Vi fick promenera genom den fina Chatuchakparken för att ta oss till tunnelbanan från busstationen! We came to Bangkok after 6 hour bus from Sukhothai. We got to walk through the nice Chatuchak Park to reach the subway from the bus station!

Vi kom till Bangkok efter 6 timmars buss från Sukhothai. Vi fick promenera genom den fina Chatuchakparken för att ta oss till tunnelbanan från busstationen! We came to Bangkok after 6 hour bus from Sukhothai. We got to walk through the nice Chatuchak Park to reach the subway from the bus station!

Ulrika tyckte att personen i mitten på en reklambild i tunnelbanan liknade Pontus litegrann. Ulrika thought that the person in the middle of an advertisement in the metro resembled Pontus.

Ulrika tyckte att personen i mitten på en reklambild i tunnelbanan liknade Pontus litegrann. Ulrika thought that the person in the middle of an advertisement in the metro resembled Pontus.

Vårat hotell låg inte i turistdistrikten, så vi hittade mysiga små matställen där vi fick peka på bilder för att beställa! Väldigt gott! Our hotel was not situated in any of the tourist districts, so we found cozy little eateries where we got to order food using pictures! Very tasty!

Vårat hotell låg inte i turistdistrikten, så vi hittade mysiga små matställen där vi fick peka på bilder för att beställa! Väldigt gott! Our hotel was not situated in any of the tourist districts, so we found cozy little eateries where we got to order food using pictures! Very tasty!

Vi hängde vid poolen och tittade på åskmoln! We hung out at the pool and watched the thunderclouds!

Vi hängde vid poolen och tittade på åskmoln! We hung out at the pool and watched the thunderclouds!

Fantastiskt fin himmel över Bangkok! Fantastic nice sky over Bangkok!

Fantastiskt fin himmel över Bangkok! Fantastic nice sky over Bangkok!

Pontus vid bokhögen i Chatuchakmarknaden där allt hände :)! Pontus at the pile of books in Chatuchak market where it all happened :)!

Pontus vid bokhögen i Chatuchakmarknaden där allt hände :)! Och det var väldigt varmt! Pontus at the pile of books in Chatuchak market where it all happened :)! And it was a hot day!

Malaysia nästa! Next Malaysia!

Malaysia nästa! Next Malaysia!

Väldigt mysiga nattåget! Very cozy night train!

Väldigt mysiga nattåget! Very cozy night train!