A freedom-oriented lifestyle blog

Ruiner från gamla kungadömet Sukhothai!

Vi valde att stanna i Sukhothaidistriktet på vår resa från Chiang Mai ned till Bangkok och utforska ännu en plats som finns på UNESCOS världsarvslista, nämligen Sukhothai old town! Vi hittade ett trevligt boende i nya Sukhothai 13 km därifrån och mellan dessa städer går det bussar som kostar 30 baht (10 SEK). Nya Sukhothai är en väldigt mysig liten stad och det var här som vi hittade världens godaste pizzor (Somprasong guesthouse heter stället om ni kommer dit!).

Kungadömet Sukhothai bröt sig ur Khmerriket under 1200-talet och under 140 år så var det ett självständigt rike innan det slukades upp av ett annat kungadöme (Atyutthaya) och huvudstaden för detta rike var Sukhothai (gamla staden). Vissa thailändska historiket ser kungadömet Sukhothai som startpunkten för dagens thailändska nation. Vi hyrde cyklar och åkte runt i den centrala delen av den historiska parken och fick se väldigt fina tempel som innehöll både thailändsk, khmer och kinesisk arkitektur!

Nu är vi i Bangkok och myser några dagar på hotell med pool på taket! Det är fördelen att kunna hitta hotell för billigt pris när det inte finns så mycket turister i krokarna!

We chose to make a stop  in the Sukhothai district on our trip from Chiang Mai down to Bangkok and explore another place that is listed in the UNESCO World Heritage List, namely the Sukhothai Old Town! We found a nice accommodation in new Sukhothai 13 km from the Old Town and regular buses go between these two cities which costs 30 baht (10 SEK). New Sukhothai is a very cozy small town and it was here that we found the world’s tastiest pizzas (The place is called Somprasong guesthouse if you want to find it!)

The kingdom of Sukhothai broke away from the Khmer empire in the 1200s and it was an independent kingdom during 140 years before it was swallowed up by another kingdom (Ayutthaya) and the capital of this kingdom was Sukhothai (old city). Some Thai historians see the kingdom Sukhothai as the starting point of today’s Thai nation. We rented bikes and biked around in the central part of the historical park and saw very nice temples with both Thai, Khmer and Chinese architecture!

We have landed in Bangkok now and spend a few days in a hotel with a rooftop swimming pool! This is the advantage travelling off season, to be able to find hotels for cheap price when there aren’t so many tourists in the neighborhood!

Pontus på "bussen" somgår mellan gamla och nya Sukhothai! Pontus on the "bus" that connects old and new Sukhothai!

Pontus på “bussen” som går mellan gamla och nya Sukhothai! Pontus on the “bus” that connects old and new Sukhothai!

Wat Mahathat!

Ett av de större templen inne på området, Wat Mahathat! One of the larger temples inside the area, Wat Mahathat!

En av alla buddhafigurer i gamla Sukhothai. Långa och välvårdade naglar verkar ha betydelse inom buddhismen. Någon som vet mer? One of Buddha figures in old Sukhothai. Long and well groomed nails appear to have significance in Buddhism. Anyone know more?

En av alla buddhafigurer i gamla Sukhothai. Långa och välvårdade naglar verkar ha betydelse inom buddhismen. Någon som vet mer? One of the Buddha figures in old Sukhothai. Long and well groomed nails appear to have significance in Buddhism. Anyone know more?

IMG_8555

Det är runt 40 grader om dagarna så det är bäst att skydda sig mot solen! The temperature is around 40 degrees during the day so it is best to protect ourselves from the sun!

En Buddha i mjukare form! I denna park hittar man massor med variationer på hur buddha gestaltas! A Buddha in softer form! In this park you will find lots of variations on how the Buddha is portrayed!

En Buddha i mjukare form! I denna park hittar man massor med variationer på hur buddha gestaltas! A Buddha in softer form! In this park you will find lots of variations on how the Buddha is portrayed!

Vit Buddha! White Buddha!

Vit Buddha! White Buddha!

Wat Si Sawai! Ett av de äldsta templen i gamla Sukhothai och är från börja ett hindusikt tempel som gjorts om till buddistiskt. Här är blandningen av khmer, kinesisk och thai stil uppenbar! Wat Si Sawai! One of the oldest temples in the old Sukhothai and is from the start a Hindu temple that were transformed into a buddhist temple. At this temple the mixture of Khmer, Chinese and Thai style is really apparent!

Wat Si Sawai! Ett av de äldsta templen i gamla Sukhothai och är från börja ett hindusikt tempel som gjorts om till buddistiskt. Här är blandningen av khmer, kinesisk och thai stil uppenbar! Wat Si Sawai! One of the oldest temples in the old Sukhothai and is from the start a Hindu temple that were transformed into a buddhist temple. At this temple the mixture of Khmer, Chinese and Thai style is really apparent!

IMG_8592

Det mest intressanta med det gamla kungadömet Sukhothai är att de började ge gestalta buddha mer med mänskliga drag (med kungen som inspiration kan tilläggas)! The most interesting with the ancient kingdom of Sukhothai is that they began to portray the Buddha more with human features (with the king as inspiration might add)!

Det mest intressanta med det gamla kungadömet Sukhothai är att de började gestalta buddha mer med mänskliga drag (med kungen som inspiration kan tilläggas)! The most interesting with the ancient kingdom of Sukhothai is that they began to portray the Buddha more with human features (with the king as an inspiration might add)!

På väg ut i nya sukhothai när solen har gått ned! On our way out in new Sukhothai when the sun has gone down!

På väg ut i nya sukhothai när solen har gått ned! On our way out in new Sukhothai when the sun has gone down!

Supergod pizza! Very delicious pizza!

Supergod pizza! Very delicious pizza!

 

2 Comments

 1. louise ahrstadius

  härlig reseblogg, följer era resor på internet. Jag resor till Thailand om en månad. Kommer ni ihåg vad hotellet med takpool heter, det som ligger utmed tunnelbanelinjen? Tacksam för svar, fortsatt trevlig resa
  Bästa hälsningar Louise

  • Ulrika

   Tack! Kul att du gillar bloggen :). Vi bodde på Bangkok 68 hotel, som ligger ca 500 m från Sutthisan tunnelbanestation. Det är väldigt lätt att promenera mellan hotellet och stationen! Här kommer en länk till hotellet på Agoda: http://www.agoda.com/sv-se/bangkok-68-hotel/hotel/bangkok-th.html Hälsningar Ulrika och Pontus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 Ankor på vift

Theme by Anders NorenUp ↑