A freedom-oriented lifestyle blog

Back in Prague hanging out with the Kings

We were back in Prague for a special reason and we came here to stay for an unknown length of time, because we waited for a special person to join us. We love to spend time with our friends the King family, their travel and unschooling blog can be found here, and we realized that we’ve only known each other for two years, but it feels way longer. The first time we met each other was in Bali 2015, after we got in contact through the Swedish Bitcoin community on facebook, and we share the same values and thoughts about moral and ethics, so it is nice to hang out with them.   


Vi var tillbaka i Prag av en särskild anledning och vi kom hit på okänd tid eftersom vi väntade på att en speciell person skulle komma till oss. Vi gillar att tillbringa tid med våra vänner King-familjen, deras rese och unschoolingblogg finns här, och vi insåg att vi endast har känt varandra i två år, men att det känns som att vi känt varandra mycket längre. Första gången vi träffade varandra var i Bali år 2015, efter att vi kom i kontakt med varandra i den svenska Bitcoingruppen på Facebook. Vi delar samma värderingar och tankar om moral och etik, så det är trevligt att umgås med dem.

We were now back in Prague, hanging out and helping these guys! How many pregnant, almost 40-weeks, women do you see climbing around in a park?

We went here to take care of Winston and Henry when their little brother would decide to come out.

And to see cool stuff like the Výstaviště (the industrial palace) in Prague, which is an exhibition ground built in 1891 for the World’s fair exhibition.

Out on a walk in the Park Stromovka in the rain with Caroline and the boys in the first half of August.

Stromovka park!

The Czech Republic is not famous for its natural lakes, so Caroline and the boys took us to a nice outdoor pool during the hottest days in August.

Winston and Henry got hold of our hats and sunglasses!

Pontus is useful when you want to be an airplane.

Henry want to compare his tummy with mom, whose is bigger?

We found a child-size motorbike outside a restaurant, so the kids had to try it out.

Henry a.k.a Daredevil, driving with his eyes closed and hands in the air.

Pontus and I also explored Holešovice and surroundings, and found both a small harbor and an allotment garden. This part of Prague is really nice to explore by foot. More pictures can be found in the slideshow below.

 

We found a floating tiny house, built with a container, along the harbor! It looked really nice!

We also had a local pig walking around in the neighborhood with her owner #thingsyouseeinPrague

There are a lot of local pubs and restaurants here in Holešovice, this one stood out, but we didn’t try it.

The public transportation system in Prague is so easy to use. There are subways, trams, buses etc to get around here. There is even a small boat called P7 that you can take, which goes between Holešovice and Karlín.

The P7 boat that took us over the Vltava river. The island Štvanice can be seen in the background.

The King family had described for us how to find the tunnel under the Vítkov hill, and we found it! Now it was exploration time.

The tunnel goes straight through the hill and we wondered if this was some kind of bomb shelter during the wars.

We found the National Monument on top of Vitkov hill and it was an impressive building built between the world wars in honor of the Czechoslovak legionaries. It was then used to promote and glorify the Communist regime after the second world war ended. Since 2009, the building has been reconstructed to be a National memorial site.

We got a great view over Prague from Vitkov park. Below are more pictures from the park and Holešovice. We walked more than 10 km this day, so we got to see a lot of interesting architecture.

 

You’ll find a Vietnamese market in Holešovice where the Vietnamese community have their businesses. Social engineering during the communist years had Vietnam and Czechoslovakia to send people between each other, like a forced cultural exchange. We heard that most Czech people moved back to this part of the world after the communists were removed here, but the Vietnamese decided to stay, go figure! We love Vietnamese food so we loved going here to eat.

We hanged out and did a lot of things during these weeks, but most of the time we were just patiently waiting for the fifth member of the King family to join us. More about that later!

8 Comments

 1. Produce

  Vad tycker ni om Tjeckien ur ett libertarianskt perspektiv?

  Tycker det ser ut som det finns mycket bitcoin aktivitet just i Tjeckien.

  Hur bra klarar man sig på engelska?

  • Ulrika

   Bättre än Sverige iallafall, men har en hel del byråkrati kvar om man ex. väljer att föda barn där (kan läsa Carolines erfarenhet av det på
   den andra resan). Paralelni Polis är centret för bitcoinaktiviteterna i Prague och jag håller på att göra ett litet inlägg om stället som kommer ut snart. Engelskan varierar kraftigt, men de flesta yngre personer kan hyfsat bra engelska, medan älde inte vågar/kan prata engelska. Vi klarar oss väldigt bra där jämfört med andra länder vi varit i, men man kanske får leta ibland efter en person som kan engelska om man exempelvis vill fråga något i en större affär. Kroppsspråk funkar också bra 🙂

   • Produce

    Vilket land ser du som det mest “frihetliga” som ni besökt?

    Beror ju självklart på vilken frihet man söker och vilka man kan avvara.

    • Ulrika

     Det är en svår fråga, det beror helt på vad du är ute efter. Som expat, dvs är ej medborgare i det land du vistas i, brukar vara bra i det flesta länder vi besökt. Sedan beror det på om du vill ha ekonomisk frihet eller social frihet, eller bara frihetligare än Sverige. Alla länder är mer eller mindre korrupta och mina observationer säger att det kan vara lättare att vara i ett öppet korrupt samhälle än ett som döljer det bra med en stark stat etc, då det kan vara lättare att navigera i ett sådant land.

     Singapore, Mexiko, Tjeckien, Bali, Malta, Laos, Guatemala och Indien står högt upp på min lista av olika anledningar. Sedan finns det länder som vi är intresserade av att besöka just för deras, till synes, frihetliga system ex. är Georgien och Belize sådana länder.

     Viktigast för mig är ett frihetligt expat community och då står Mexiko, Malta, Bali och Tjeckien högt på listan (utan inbördes ordning).

     • Produce

      Hur funkar det med svenskt medborgarskap , tror ni skrev nånting om att ni hade “skrivit ur er” från Sverige.
      Måste man ange ett nytt land man bor i då eller?
      Hur funkar det när man reser till andra länder, kräver dom att man officiellt bor någonstans?

     • Ulrika

      Vi har hört att det ska gå att skriva ut sig ur Sverige utan att ange en ny adress i ett annat land som man flyttat till. Inte vad vi vet på den andra frågan. Vi har inte haft några problem med det ännu.

 2. Caroline King

  Kanske de har anledning att måla om ingången till tunneln? Står “var inte rädd” 😀 kul att se er upplevelse av vistelsen. Fint att ni var här 🙂

  • Ulrika

   Hahaha, jag tänkte att jag skulle kolla upp vad Neboj betydde, men gjorde inte det för jag trodde att det skulle stå “tunnel” eller “ingång”. Var inte rädd är ju mycket roligare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 Ankor på vift

Theme by Anders NorenUp ↑