Ankor på vift

A freedom-oriented travel blog

En liten del av Sverige i San Marcos / A small part of Sweden in San Marcos

(Please scroll down to the orange text for the English version)

Innan vi lämnade Atitlanssjön så besökte vi San Marcos, ett välkänt hippieställe vid sjön! Det tog bara 10 minuter att ta sig från San Pedro till San Marcos med båt, så vi kände att vi ville uppleva byn innan vi lämnade platsen för denna gång. Vi kan säga att San Marcos inte var något för oss, ni kan se vad vi menar om ni kikar på bilderna nedan. Det var dock mycket vacker natur där och det var helt klart värt att åka över och promenera runt där ett par timmar. Vi gick förbi en liten förskola där barnen var ute med sin lärare och lekte någon sorts ringdans och skolan såg väldigt mysig ut. Vi tog inga bilder på dem, då vi inte ville smygfota barnen utan att de visste om det, men vi fick reda på att denna lilla skola i San Marcos har kopplingar till Stjärnsund i Sverige. Det var Pontus mamma som berättade att det är en kvinna i Stjärnsund som har loppis några gånger per år för att kunna finansiera skolmaten för dessa barn i San Marcos. Kvinnan heter Elsa och hennes loppis hittar ni nära kiosken i Stjärnsund, så har du vägarna förbi Stjärnsund i sommar får ni gärna kolla in hennes loppis! Sedan blev det dags för oss att lämna Atitlansjön för denna gång, men denna plats är helt underbar och vi kommer definitivt återvända hit någon dag. Nu satte vi kurs mot Antigua och vulkanvandring, som vi berättat om här, och vi tyckte också att det var dags för oss att lära oss spanska, så den erfarenheten kommer vi skriva om i nästa inlägg!


We visited San Marcos, a well-known hippie place at the lake, and the boat ride only takes 10 minutes from San Pedro to San Marcos, so we felt we wanted to experience this village before we left Lake Atitlan. We can say that San Marcos was nothing for us, you can see what we mean if you look at our photos below. However, the village had a beautiful scenery and it was totally worth going over and walk around for a couple of hours. We walked past a small pre-school where the children were out with their teacher , doing some sort of ring dance, and the school looked very cozy. We didn’t take any pictures of them, we didn’t want to take pictures of the children without them knowing about it, but we found out later that this small school in San Marcos is linked to Stjärnsund in Sweden. It was Pontus mother who told us that there is a woman in Stjärnsund that has flea market a few times a year to finance the meals in the school for these children in San Marcos. The woman is named Elsa and her flea market can be found near the kiosk in Stjärnsund, so you should stop by Elsa’s flea market if you are passing Stjärnsund this summer! Then it was time for us to leave Lake Atitlan for this time, but this place is absolutely wonderful and we will definitely return here some day. We set course for Antigua and volcano hiking, which we told you about here, and we also thought it was time for us to learn Spanish, so we will write about that experience  in our next blog post!

Den lilla hamnen i San Marcos! The small harbour in San Marcos!

Den lilla hamnen i San Marcos! The small harbour in San Marcos!

Gatan från hamnen in i byn! The street from the harbour in to the village!

Gatan från hamnen in i byn! The street from the harbour in to the village!

Det är väldigt mycket new age-grejer här, som inte riktigt är vår grej! It's a lot new-age stuff here, which is not really our thing!

Det är väldigt mycket new age-saker här, som inte riktigt är vår grej! It’s a lot of new-age stuff here, which is not really our thing!

IMG_3346 IMG_3333

Man kan också lära sig att odla svampar här! You can also learn how to grow mushrooms here!

Man kan också lära sig att odla svampar här! You can also learn how to grow mushrooms here!

20160531_1146352.jpg.jpeg

Vi uppskattade dock den färgglada naturen och stillheten! However, we appreciate the colorful nature and peace that surrounded the place!

Vi uppskattade dock den färgglada naturen och stillheten! However, we appreciate the colorful nature and peace that surrounded the place!

Vi hittade några grönklädda gångar och kom snart ut utanför all bebyggelse! We found some green-clad aisles and soon found ourselves outside all the houses!

Vi hittade några grönklädda gångar och kom snart ut utanför all bebyggelse! We found some green-clad aisles and soon found ourselves outside all the houses!

IMG_3318 IMG_3316 IMG_3321

Vi hittade ett fantastiskt trädhus bland löven! We found a fantastic tree house among the leaves!

Vi hittade ett fantastiskt trädhus bland löven! We found a fantastic tree house among the leaves!

Ett pyramidhus i grönskan! A pyramid house in the greenery!

Ett pyramidhus i grönskan! A pyramid house in the greenery!

Du hittar mycket fin konst på väggar och stenar här! You will find a lot of nice art on the walls and rocks here!

Du hittar mycket fin konst på väggar och stenar här! You will find a lot of nice art on the walls and rocks here!

IMG_3344

Glaskonst! Glass art!

Glaskonst! Glass art!

IMG_3329

VI hittade en liten fotbolllsplan som hade San Pedrovulkanen som åskådare. We found a small football field that had San Pedro volcano as a spectator.

Vi hittade en liten fotbolllsplan som hade San Pedrovulkanen som åskådare. We found a small football field that had the San Pedro volcano as a spectator.

Vi kom tillbaka till sjön och nöjda tog vi båten tillbaka till San Pedro för att förbereda vår avfärd mot Antigua! We came back to the lake and satisfied we took the boat back to San Pedro to prepare for our departure to Antigua!

Vi kom tillbaka till sjön och nöjda tog vi båten tillbaka till San Pedro för att förbereda vår avfärd mot Antigua! We came back to the lake and satisfied we took the boat back to San Pedro to prepare for our departure to Antigua!

Vägen mellan San Pedro och Antigua är riktigt dålig första biten, så du kan glömma att försöka sova på bussen om du planerat för det! The first part of the road between San Pedro and Antigua is really bad, so you can forget to trying to sleep on the bus if you planned for it!

Vägen mellan San Pedro och Antigua är riktigt dålig första biten, så du kan glömma att försöka sova på bussen om du planerat för det! The first part of the road between San Pedro and Antigua is really bad, so you can forget to trying to sleep on the bus if you planned for it!

6 Comments

 1. Atítlan är en magnet för new age och konstiga grejer ja, vilket inte heller är min grej, men naturen där är fantastisk och det är verkligen ett speciellt ställe. Intressant att det ser likadant ut som när jag var där för 15 och 16 år sen. Vart styr ni kosan efter Antigua?

  • Ulrika

   June 19, 2016 at 3:40 pm

   Vi är i Utila, Honduras, nu och ska dyka, så tack så mycket för tipset! Med intensivkurs i spanska etc, så ligger jag lite efter med blogginläggen. Ska fixa det de kommande dagarna 🙂

   • Är ni färdiga med guatemala? Har ni missat tikal? Kul att ni åker till såna ställen som jag varit på .. Blev erbjuden att gå dive master kurs med inbakat jobb där, men så blev det inte så. Har fina dyk och snorklingsminnen från utila, dock inte från sandflugorna

    • Ulrika

     June 19, 2016 at 7:52 pm

     Vi är inte färdiga med Guatemala, så vi tänkte ta norra Guatemala senare. De har infört ett nytt visumsystem som är negativt för backpackers. Istället för att få 3 månader i varje land (Guatemala,El Salvador, Honduras och Nicaragua), så får man nu 3 månader för alla fyra länder. De har gått ihop och gjort något sorts avtal mellan sig och det är enkelt att korsa gränserna mellan länderna på det visumet. Nackdelen är att istället för 12 månader så har du nu 3 månader att åka runt bland dessa länder. Så vi tänkte röra oss mot Nicaragua snabbt och sedan tar vi oss tillbaka mot Guatemala och Mexiko!
     Sandflugorna finns fortfarande kvar och biter en förskräckligt!

     • Tråkigt att höra om visastrulet, då får ni åka till Mexico sen för att förnya om ni vill stanna längre?

     • Ulrika

      June 19, 2016 at 9:34 pm

      Visumet kommer gå ut i samband med att vi tänkte flyg tillbaka till Sverige, så vi tänkte försöka se delar av dessa fyra länder denna gång!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2018 Ankor på vift

Theme by Anders NorenUp ↑