IMG_7102

Floden i Kampot! Kampot river!

Lördag förmiddag tog vi mopeden till den närbelägna staden Kampot, som ligger ca 2.5 mil nordväst om Kep beach. Kep beach är litet och de flesta turister är franska, men Kampot är större och har mycket turister av olika nationaliteter. De har till och med en liten second hand bokhandel som har en sektion med svenska böcker. Kampot ligger vid Kampotfloden och vi följde floden söderut och såg alla fiskebåtar som var på väg ut för nattens fiske. Det är inte lika mycket trafik här som i Phnom Penh så det går bra att köra moped. Vi hittade en Whisky (blended, Thailand) för 15 kr i Kampot i en välsorterad matbutik i Kampot som faktiskt smakar gott!

IMG_7112

På vägarna söder om Kampot! On the roads south of Kampot!

Ulrika har läst ut boken Fermats gåta av Simon Singh och den är skriven som en kärleksroman om matematik. Boken handlar om Fermats sista sats. Pierre de Fermat påstod sig på 1600-talet ha ett bevis för att det inte finns heltalslösningar för motsvarigheten till pytagoras sats i högre dimensioner än 2, men beviset har aldrig hittats och lösningen har gäckat matematiker i 300 år. Till slut lyckas Andrew Wiles, som läste om problemet som 10 åring, komma fram till ett hållbart bevis när han i 40-års åldern ägnat en stor del av sitt liv för att knäcka gåtan och samtidigt under sitt arbete lyckats knyta ihop och koppla samman tidigare avlägsna fält inom matematiken. Boken kan verkligen rekommenderas!

IMG_7116

Fiskebåtar på väg ut till havet! Fishing boats heading out to the sea!

Saturday morning we took the scooter to the nearby town of Kampot, which is about 25 kilometres northwest of Kep Beach. Kep beach is small and most of the tourists are French, but Kampot is bigger and has a lot of tourists of different nationalities. They even have a little second hand bookstore that has a section with Swedish books. Kampot is located at Kampot river and we followed the river south and saw all the fishing boats heading out for the night’s fishing. It is not as much traffic here as in Phnom Penh so it’s not hard to drive. We found a whiskey (blended, Thailand) for SEK 15 in Kampot in a well-sorted grIMG_7131ocery store in Kampot that actually tastes good!

Ulrika has finished the book Fermat’s last theorem by Simon Singh and it is written as a love story about mathematics. Pierre de Fermat claimed in the 1600s to have a mathematical proof that there is no integer solutions for the equivalent of the Pythagorean theorem in higher dimensions than two, but the proof has never been found and the solution has eluded mathematicians for 300 years. Eventually Andrew Wiles, who read about the problem as a 10 years old, came up with a viable proof as he in his forties after devoting much of his life to crack the mystery and at the same time he managed to tie together and interconnect previously unconnected fields of mathematics. The book can be highly recommended!