För snart 36 timmar sedan (i skrivandets stund och vi var trötta så det ska vara 36 timmar och inte 48!!!) ringde väckarklockan hemma hos Pontus pappa och vi sitter nu på takterrassen till vårt hostel och ser ut över Phnom Penh. Tack Lars-Göran och Anita för att ni skjutsade ned oss till Arlanda! Vi har ätit middag på ett ställe där de knappt kunde engelska, men kroppsspråk gick bra. Det blev en efterlängtad, god tallrik stekt ris med bläckfisk och skaldjur för 2 dollar och öl för 1 dollar styck.

Intryck ifrån resan:

 • Cathay Pacific (med basen i Hongkong) är ett väldigt trevligt flygbolag att resa med. De hade väldigt god mat och trevlig personal.
 • På flygplatsen i Hongkong varnades människor för Ebola-viruset och ombads vara uppmärksamma på diverse symtom.
 • Vi var lite oroliga att det skulle vara krångligt att komma in i Kambodja, speciellt om man inte har en biljett ut ur landet. Det var dock inga problem med det (man lämnade bara tomma fält där de frågade efter utresedatum m.m). Det var lite pappersarbete att fylla i innan vi landade dock, men det var inte så jobbigt.
 • De hade höjt VISUM-avgiften från 20 till 30 dollar.
 • Väl genom tullen tog vi en tuk tuk för 9 dollar (kan bli billigare om man orkar gå en liten bit utanför flygplatsen) till vårt första boende, som är ett jättemysigt litet hostel utanför turiststråken.
 • Intressant första upplevelse var att se en pojke i  10-12 årsåldern skjutsa sina småsyskon (ca 1 och 4-5 år gamla) på en moped mitt i rusningstrafiken.
 • Vårt rum är enkelt, men fint och vårt hostel ligger i ett lugnt område i en vanlig kambodjansk stadsdel.
 • Vi har en fladdermus som bor på uteterassen.
wpid-wp-1424767336213.jpeg

Pappersarbete för att släppas in i Kambodja. Paper work to enter Cambodia.

Nearly 48 hours ago the alarm clock rang at Pontus dad’s home and now we have eaten dinner in Phnom Penh and we are writing this blogpost from the rooftop of our hostel with a view over the city. Thanks Lars-Göran and Anita that you drove us to Arlanda! Here, we ate dinner at a place where we had to use mainly body language and we were served a delicious plate of fried rice with squid and seafood for $ 2 and beer for $ 1 each.

Memorable impressions from our trip:

 • Cathay Pacific (based in Hong Kong) is a very nice airline company to travel with. They had very good food and friendly staff.
 • At the airport in Hong Kong they warned people of the Ebola virus and people were asked to pay attention to various symptoms.
 • We had some concerns that it would be complicated to get into Cambodia, especially if you don’t have a ticket out of the country. However, there was no problem with this (you just leave the field empty where they asked for the departure date etc.). It was a bit of paperwork to fill out before we landed, but it was not so hard.
 • They had raised the fee for tourist VISA from 20 to 30 dollars.
 • Once through customs we took a tuk tuk for $ 9 (can be cheaper if you go a little bit outside the airport) to our first accommodation, which is a really nice little hostel outside the tourist trail.
 • On the road from the airport we saw a boy, age 10-12 years, driving his younger siblings (about 1 and 4-5 years old) on a moped in the middle of rush hour traffic.
 • Our room is simple, but nice and our hostel is located in a quiet area of an ordinary Cambodian neighborhood.
 • We have a bat that lives on our rooftop.

  20150212_192054

  Vårt rum! Our room!